Er is geen samenhang tussen de artikelen

Het ware verhaal achter de jokkebrokken van de energieleveranciers

De Nederlandse Energie Maatschappij (NEM) kwam 14 mei met een opmerkelijke advertentie waarin gesteld werd dat niet alle groene stroom echte groene stroom is.
Uit de advertentietekst is niet goed op te maken hoe het nu wel zit. In de Volkskrant een dag later legt Jonathan Witteman uit hoe het wel zit. Uit zijn artikel de essentie.

Dat Nederlandse groene stroom merendeels het product is van in vervuilende kolencentrales meegestookte houtsnippers ('biomassa' genoemd), was bekend. Hetzelfde geldt voor de praktijk waarmee energieleveranciers de afgelopen jaren hun grijze stroom hebben groengewassen: door certificaten te kopen bij Noorse waterkrachtcentrales. De NEM kocht elektriciteit in op de beurs (vaak goedkope kolenstroom), maar gaf de energie daarna net als veel concurrenten een groen vernislaagje met Noorse certificaten.
De duurzaamheid in Nederland kwam daarmee geen steek verder. Ook niet in Noorwegen, waar de waterkrachtcentrales geen seconde extra draaiden voor de tegen een zacht prijsje aan de Nederlanders verkochte bonnetjes. Toch kon de NEM legaal liegen dat de stroom van '100 procent waterkracht' kwam en dus groen was. De Nederlandse overheid juichte het certificatensysteem immers toe.
Nieuw is wel dat een energiebedrijf publiekelijk toegeeft dat groene stroom vaak niet groen is. De Nederlandse Energie Maatschappij bekende zelfs dankzij de Noorse certificaten slechts 1,44 euro kwijt te zijn om een gemiddeld Nederlands gezin een jaar lang van '100 procent' groene stroom te leveren.
'Als eerste eerlijk', vatte directeur Joost Rademakers van uitvoerend reclamebureau Rademakers de primeur samen.
Helemaal eerlijk is dat ook niet, zeggen energieonderzoekers als Bart de Voogd (HIER Klimaatcampagne) en Peer de Rijke (World Information Service on Energy), cartografen van de Nederlandse groene energievoorziening. Stroom uit energiepakketten als 'Windkracht220' van Essent, 'Eneco Hollandse Wind', 'Greenchoice 1 jaar vast' of 'Windstroom' van de Windunie is wel degelijk voor de volle 100 procent groen én van Nederlandse makelij. Hoewel lang niet alle energiepakketten het predicaat 'groen' werkelijk verdienen, doet de NEM het met een score van nul procent van alle grote energiebedrijven het slechtst.
De Nederlandse Energie Maatschappij is niet van plan om de groene stroom vanaf nu te verduurzamen, zegt oprichter Harald Swinkels. Ook het adjectief 'groen' blijft waarschijnlijk: vanaf nu is de NEM alleen eerlijk over het feit dat haar groene stroom in werkelijkheid grijs is. Het doel van de nieuwe eerlijkheid, zegt Swinkels, is om de 60 procent van de Nederlanders te verleiden die nog nooit zijn overgestapt naar een andere energieleverancier.
Tot zover de Volkskrant.

Er moet dus toch wel wat veranderen en wel in duurzame richting. Het zou wel degelijk zo moeten zijn dat het kopen van de groene certificaten in Noorwegen daadwerkelijk leidt tot meer afname van die stroom. Wanneer je een systeem van CO2 rechten introduceert, moet je het ook laten werken. Dus wanneer iemand rechten uit de markt haalt moet het ook duurder worden om CO2 te produceren. Alleen dan kunnen vervuilende kolencentrales in ons land worden afgebouwd ten faveure van schonere gasgestookte energiecentrales.