Er is geen samenhang tussen de artikelen

Wat is de relatie tussen onze bijdrage aan de wapenwedloop en bezuinigingen?

Verdergaande bezuinigingen op de krijgsmacht brengen de Nederlandse economie rechtstreeks schade toe. Dat concludeert het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS) in een onderzoek waarin voor het eerst de baten van militair optreden worden becijferd. Volgens HCSS speelt defensie een rol in bestrijden van piraten op zee en op Internet.
Het is echter de vraag of de door de PvdA gewenste bezuiniging van nog eens 1 miljard daarop invloed hebben. Het is ook de vraag hoe ernstig de “schade” voor de economie is als we het hebben over bijvoorbeeld gaat om wapenverkoop. Daar komt bij de vraag “willen we wel dat Nederland zo veel bijdraagt aan de wapenwedloop”?

De Nederlandse defensie-industrie zet volgens het HCSS jaarlijks 3 miljard euro om. Tweederde van dat bedrag betreft de export. 'Defensiebedrijven bieden hoogwaardige werkgelegenheid aan 15 duizend mensen'. Verder wordt defensie 'een van de grootste opleidingsinstituten' van Nederland genoemd.

Deze export kon wel eens onze bijdrage aan de wapenwedloop zijn en de bezuinigingen van de PvdA konden weleens daarop betrekking hebben. Gevraagd dus wie wil wat op welk onderdeel van de defensie bezuinigen en wat zijn daarvan de gevolgen?