Er is geen samenhang tussen de artikelen

Gaat een lange periode met sneeuw samen met klimaatopwarming?

Nu we in Nederland een periode beleven waarin er erg lang sneeuw valt en blijft liggen, komt bij veel sceptici de vraag op of dit een teken is dat klimaatopwarming onzin is.
Deze scepsis wordt aangewakkerd door het nieuws dat er hier en daar onzorgvuldigheden waren in de rapportage door wetenschappers en wetenschapsjournalisten.
Feit is dat er minder ijsbedekking rond de Noordpool is dan normaal in februari.
Het gaat om de gemiddelde temperatuur over een jaar gemeten op het gehele noordelijke halfrond. En die temperatuur is niet erg afhankelijk van een wat koelere winter in Nederland.
Toen de voorspellingen kwamen over de opwarming van het klimaat werd daarbij gesteld dat een Elfstedentocht nog wel denkbaar was, maar dat de kans daarop veel kleiner werd.
Er zou veel meer neerslag komen en meer periodes van droogte. De sneeuwrijke winter van 2009 op 2010 zonder Elfstedentocht had dus in tijden van minder opwarming een winter kunnen zijn met voldoende koudeperiode voor een Elfstedentocht.
Er zijn geen aanwijzingen dat het klimaat niet opwarmt. Het blijft natuurlijk te allen tijde raadzaam om met de dure maatregelen die we moeten nemen meer problemen dan de opwarming tegelijk op te pakken. Het zou mooi zijn wanneer de sceptici hun energie daarop zouden richten.