Er is geen samenhang tussen de artikelen

Er is geen noodzaak tot afschot damherten

De Proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl mag damherten afschieten. Daar heeft de provincie Friesland toestemming voor gegeven.

Vooral de bokken richten schade aan. Die vernielen met hun gewei het vliesdoek, waarmee de broccoli wordt beschermd tegen insecten. Die hebben hierdoor vrij spel en ook eten de damherten een groot deel van de oogst op.

De roedel waar het om gaat bestaat uit zo'n 12 dieren. De boerderij gaat alleen dieren afschieten, die daadwerkelijk schade veroorzaken en hoopt zo de populatie in de hand te houden.

Ook Staatsbosbeheer is de dieren liever kwijt dan rijk. Het gaat om exoten, die eigenlijk niet in het gebied thuishoren.

Tot zover RTV-Noord.

De woordvoerder van de proefboerderij verdedigt het afschieten met het argument dat verdoven en opsluiten in een (dam)hertenkamp de dieren te veel stress zou opleveren.

Er is natuurlijk ook nog de mogelijkheid om een hek om de proefboerderij te plaatsen in plaats van een hek om de damherten. Op deze wijze is de proefboerderij ook tegen ander dieren afgeschermd en hoeft er geen enkel dier onder stress te lijden.

Het argument van Staatsbosbeheer dat dieren niet in het gebied thuishoren is nogal oneigenlijk. Wie bepaalt of dieren in de vrije natuur ergens wel of niet thuishoren. Wanneer natuurgebieden aan elkaar zouden worden geschakeld via de Ecologische Hoofdstructuur zijn dieren in principe vanuit de hele wereld vrij om andere gebieden in te trekken waar ze dan ook vandaan komen.