Er is geen samenhang tussen de artikelen

Hoe om te gaan met het recht op verlof met gevaarlijke criminelen?

Politie en justitie zijn op zoek naar de veroordeelde mensenhandelaar Saban B., die sinds zaterdag 12 september spoorloos is.
De rechtbank in Almelo achtte bewezen dat hij samen met zijn broer Hasan een zeer gewelddadige internationale bende leidde, waarvan meer dan honderd vrouwen slachtoffer werden. De Turks-Duitse broers dwongen vrouwen jarenlang in de prostitutie te werken in Amsterdam, Alkmaar, Utrecht, Den Haag en in Duitsland en België. Een aantal meisjes kreeg de initialen van een van de broers in de hals getatoeëerd. Anderen moesten een borstvergrotende operatie ondergaan.
Saban B. kreeg de gelegenheid om een week zijn vrouw te bezoeken, die net was bevallen van een baby. Zijn vrouw was een van zijn slachtoffers, maar trouwde toch, in de gevangenis, met Saban B. Ook in de gevangenis werd de baby verwekt. Het gerechtshof in Arnhem, waar zijn zaak in hoger beroep wordt behandeld, had hem voor een week vrijgelaten wegens persoonlijke omstandigheden. Hij moest zich dagelijks bij de politie melden. B. deed dat vrijdag 11 september voor het laatst. Saban B. werd vorig jaar na een megaproces in Almelo tot 7,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor mensenhandel.
Door de vlucht van Saban B. zijn tientallen slachtoffers nu doodsbang en nieuwe aangiften in soortgelijke zaken worden hierdoor bemoeilijkt.
Had dit voorkomen kunnen worden? Uiteraard. Het is een kleine moeite om een database aan te leggen van gevangenen die bij ontsnapping veel slachtoffers bang zullen maken. Aan hen kan het recht op onbegeleid verlof, waarbij zij kunnen vluchten gedurende de gehele detentieperiode worden ontzegd. Is dit in strijd met hun rechten? Dat antwoord is aan de rechter. Die kan bepalen tijdens de loop van het proces of de verdachte in de database wordt opgenomen. Vervolgens kunnen gevangenisdirecteuren en andere rechters die moeten beslissen in welke vorm zij verlof kunnen verlenen (begeleid of onbegeleid).