Er is geen samenhang tussen de artikelen

Burger mag zijn zegje doen, maar niet verwachten dat er iets mee wordt gedaan

In het Dagblad van het Noorden stond zaterdag 15 december dit bericht.
Burgers, bedrijven en belangengroepen kunnen vanaf volgend najaar bij wijze van proef via internet hun zegje doen over nieuwe wetten. Door hen bij de voorbereiding ervan te betrekken, verwacht het kabinet dat mensen nieuwe regels makkelijker aanvaarden. De proef duurt twee jaar.

Tot zover het DvhN.
De tekst van het berichtje laat precies zien hoe de politiek en de overheid hun welwillende kant laten zien en tegelijk aankondigen niets te zullen doen met de inspraak van de burger.
Was de overheid serieus van plan om naar de burger te luisteren en hem daadwerkelijk te betrekken in haar besluitvorming dan zou zij aankondigen dat zij de burger zou laten meebeslissen via Internet. Nu stelt zij dat de burger slechts zijn zegje mag doen want het is in het belang van de overheid dat mensen makkelijker nieuwe regels aanvaardt. Met andere woorden: er wordt iets opgezet wat de overheid geen moeite kost om de burger het gevoel te geven dat hij mee praat, zodat de overheid altijd kan wijzen naar een poging om inspraak voor te spiegelen.
Nu kan de overheid vrijblijvend haar eigen gang gaan zonder te hoeven aantonen hoe de inspraak van invloed is geweest op de genomen besluiten.